Hoe kom ik aan een verwijs brief?
Voor specialistische zorg heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Zonder verwijsbrief kunt u bijvoorbeeld geen afspraak maken bij een specialist in een ziekenhuis. Want zonder verwijzing worden de zorgkosten niet vergoed.
De huisarts verwijst alleen patiënten door naar specialisten als dit medisch noodzakelijk is. Als hij u niet doorverwijst, zal hij uitleggen waarom hij het niet nodig acht.
De huisarts vind het prettig dat u langs komt op het spreekuur voor een verwijzing.
In een verwijsbrief geeft de huisarts kort weer wat uw medische geschiedenis is en wat de huidige klachten zijn. Ook legt hij een verzoek neer tot onderzoek of verdere behandeling door de specialist.
U heeft recht op inzage in uw medische gegevens. De verwijsbrief mag u dus gewoon lezen. Ook als deze in een gesloten envelop wordt meegegeven. Verstuurt de huisarts de verwijsbrief digitaal, dan kunt u een kopie vragen.
Kan ik zomaar van huisarts veranderen?
Ja, in principe bent u vrij in het kiezen van een huisarts. In de praktijk zal het echter niet altijd mogelijk zijn. Een huisarts heeft als regel dat hij in een spoedgeval binnen 15 minuten bij u kan zijn. Als u te ver weg woont dan geeft dit problemen. Huisartsen kunnen ook hun praktijk gesloten hebben voor nieuwe patiënten omdat ze vol zijn.
Wat kost een bezoek aan de huisarts?
De basisverzekering dekt de standaard zorg die geleverd wordt door de huisarts. Iedereen in Nederland is verplicht deze verzekering af te sluiten. Uw zorgverzekeraar betaalt de kosten van een bezoek aan de huisarts. De huisartsenzorg valt dus in principe niet onder de eigen bijdrage.
Bepaalde onderzoeken of medicijnen moet u (deels) zelf betalen. Voor meer informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.